CAD - datorstödd konstruktion


Våren 1998 gick jag en kvällskurs i CAD - datorstödd konstruktion på LTH. Här är några reflexioner över inlämningsuppgifterna plus ett debattinlägg. Uppgifterna gjordes i AutoCAD. Klicka på bilderna för att se förstoringar.

Inlämningsuppgifter för maskininriktning

A. Platta

Måtten till plattan fanns givna i en figur.

B. Fläns

Flänsen var ritad på papper utan mått, så jag mätte med ett skjutmått.

C. Ventilhus

Vissa mått var givna i en lista, men de övriga fick jag konstruera fram med hjälp av hjälplinjer.

D. Processchema

Komponenterna, t ex turbiner, ligger på ett lager och förbindningarna, t ex rörledningar, ligger på ett annat lager. Alla komponenter är symboler som är ritade på separata ritningar vilka refereras från huvudritningen.

E. Lastögla


Lastögla - A

En förklaring av hur 3D-modelleringen gjordes. Måtten var givna i figurer


Lastögla - B

Samma för B.

F. Ventilhus (3D)

Måtten hämtades från uppgift C. Det svåraste var att få studsen på rätt ställe. Volymetriska storheter för ventilhuset beräknades också.

G. Tejphållare


Tejphållaren skapades som en 3D-modell. Måtten fanns givna på en 2D-ritning. Tyvärr syns en av ljuskällorna på ritningen.


Här visas tejphållaren i aluminium renderad med två ljuskällor. En rosa punktkälla snett bakifrån och en vit avlägsen framifrån. I denna version av AutoCAD (R13) blev det ingen skugga på det blå underlaget.

Övningar

Dessutom ingick en övning med Pro/ENGINEER och en med 3D Studio MAX (innehåller en film på 624 KB).

Debatt

CAD-programmen gör att man slipper bygga prototyper för att se hur man skall fortsätta arbetet, och detta gör att utvecklingen av komplicerade maskiner går snabbare. Man kan också ha ett bibliotek med färdiga konstruktioner som man själv inte behöver förstå för att kunna använda. Men har man ett problem är det kanske bäst att sluta ögonen och luta sig tillbaka och "drömma" fram lösningen och sen skissa den på papper.

Har man kommit på en ny idé skall man utveckla den i hemlighet och sen anmäla den till arbetsgivaren som en uppfinning. Antar arbetsgivaren uppfinningen har man rätt till en ganska stor ersättning - är inte arbetsgivaren intresserad kan man patentera den själv.

Litteratur

Kurslitteraturen var:

Kom igång med AutoCAD 2D

Pål Hansson, Göran Karlsson, Lars Göran Pärletun

Kom igång med AutoCAD 3D

Pål Hansson, Göran Karlsson, Lars Göran Pärletun

CAD för bygg och maskin

Lars Göran Pärletun, Anders Follin

För dig som är intresserad av ritteknik (t ex måttsättningsregler) rekommenderar jag:

Ritteknik

Bo Lundkvist

Länkar


[Mikael Bonniers hemsida]