Hexagon Hotet från havet


1:a upplagan
Copyright © 1985 by Mikael Bonnier, Lund, Sweden.
All rights reserved.

Det är tidigt i gryningen och en fiskare är på väg ner till båten. Det duggregnar litet, men inte så mycket att fiskaren måste ta på sig sydväst. De tre andra fiskarna står redan nere vid båten.

"Jaså Leonard, du kommer tidigt idag", ropar en av fiskarna som bär en kaptensmössa. Solen som tidigare lyst blekgult går nu i moln och i stället så tilltar regnet i styrka. Abraham, kaptenen, kliver ombord och de övriga följer honom.

Kuttern styr ur Havängs hamn och ut i Östersjön. Leonard och Örjan lägger försiktigt ut nätet i det spegelblanka vattnet. Regnet upphörde för två timmar sedan. Styrmannen Zebraton styr skickligt i en vid båge, så att nätet kan läggas ut i en halvcirkelformation. Örjan snubblar till, flera meter nät hinner löpa ut innan Leonard får stopp på det.

Leonard skriker: "Du kan väl gå ner och koka te, så lägger jag själv ut nätet."

Sömnigt säger Örjan: "Ta det lugnt, det finns ingen anledning att skrika."

Kapten Abraham som står på kajutans tak och spanar ut över vattnet med sin kikare tar nu till orda: "Jag tror vi får en fin fångst om vi trålar borta vid Hansens bankar."

Innan de åker till Hansens bankar är det dock dags för förmiddagsfikat. De sitter nere i kajutan och dricker te och lyssnar på Bachs Brandenburgiches Konzert. Leonard har vissa förslag om hur man skulle kunna förbättra båten. Han tycker att de borde installera ett ekolod och en kommunikationsradioanläggning.

"Vår båt är troligen den sämst utrustade i hela Östersjön", säger Leonard.

"Den är också den finaste och äldsta, och trots allt så bärgar vi en större fångst än de flesta andra båtar i samma storleksklass som vår", säger Abraham.

"Jag tycker vi röstar om saken", föreslår Zebraton. Leonards förslag förlorar med röstsiffrorna 1-4, eftersom kaptenen alltid har två röster.

Vattnet forsar kring stäven. Båten är i hög fart på väg mot Hansens bankar. Vid Hansens bankar ligger redan fem danska trålare.

"De där danska skorvarna har antagligen dragit ombord hela stimmet, så nöjda som de ser ut", säger Leonard.

"Min filosofi har alltid sagt mig: 'Där det finns ett stim finns det flera.'", säger Abraham. Han fortsätter: "Så snart danskarna givit sig iväg härifrån kommer sillen att tro att här är tryggt, eftersom ingen fiskare skulle vara dum nog att fiska på en plats där fem andra båtar fiskat rent. Vi stannar alltså kvar här."

"Anser du verkligen att en sill kan tänka?", undrar Örjan.

"Kanske inte en fisk, men i ett stim är det flera hundratusen fiskar och deras sammanlagda tankekapacitet är enorm", svarar Abraham.

"Ingen dum idé!", utropar Zebraton, "Den får vi prova."

"Abraham, men om nu ett sillstim är så intelligent som du säger, tror du då inte att det kommer att ana oråd och istället fly", invänder Leonard sarkastiskt.

"Vi får väl vänta och se", svarar Abraham.

Mycket riktigt spred sig genom Östersjöns väldiga vattenmassor ett rykte om att Hansens bankar nu var en trygg plats för fiskar. Leonard och Örjan kastade ut trålen i vattnet. Zebraton manövrerade båten lika skickligt som han brukade göra, endast Abraham vilade sig nere i kajutan. Vad som sedan hände är mycket svårt att redogöra för. Vattnet kring Abrahams båt började koka av fisk. Sillen bet och nafsade i trålen. Båten rullade kraftigt och Örjan föll över relingen och ner under ytan, där sillen bet och slet i hans kropp. Leonard letade efter något att hugga av trålen med. Zebraton försökte backa ut båten ur stimmet för att minska rycken i trållinan. Trålen fylldes med fisk alltför snabbt, dessutom så började det regna och blåsa vilket gjorde situationen än besvärligare. Fiskekuttern drogs ner i djupet med man och allt. Endast Leonard kastades av båten, och flög i en vid båge och landade med ett plask. Tursamt nog hade han på sig sin flytväst

Solen komm fram bakom ett moln, och Leonard flöt till synes livlös i solskenet. Senare fiskades han upp av ett kustbevakningsfartyg. Endast han överlevde för att berätta denna fantastiska historia för mig som nu har berättat den för er.


[Uppsatser] [Mikael Bonniers hemsida]