Hexagon Svensk demokrati


1:a upplagan
Copyright © 1982 by Mikael Bonnier, Lund, Sweden.
All rights reserved.

Demokrati

folkvälde, styrelsefom enligt vilken alla medborgare deltar eller har inflytande på ledningen; även stat som styrs enligt denna princip.
(Prismas Uppslagsbok)

Demokrati är en styrelseform där ALL offentlig makt utgår i från folket. Sverige är ett sådant land. Så här står det i det nya svenska författninsförslaget (SOU 1972:15): "All offentlig makt utgår från folket", "den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt." Trots att förslaget inte har antagits som grundlag, visar det klart och tydligt den allmänna uppfattningen om folkets betydelse i den svenska demokratin.

Men för att kunna skapa en väl fungerande demokrati måste människorna i landet vara någorlunda jämlika. Till exempel i länder med ojämn fördelning av inkomsterna, är det svårt att en skapa en väl fungerande demokrati. Desto mer jämlika människorna är desto lättare är det att skapa ett väl fungerande demokratiskt system. Det betyder att varje orättvisa är ett hot mot demokratin!

Den typ av demokrati vi har i Sverige kallas representativ demokrati, och innebär att en grupp människor (Riksdagen) representerar hela folket och för deras talan. Dessa människor väljs i Sverige vart tredje år. Nackdelen, med det här systemet är att varje enskild människas åsikt inte blir representerad (om man skulle göra det skulle man behöva 8 milj platser i riksdagen i stället för de 349 man har nu!) I stället får man förenkla åsikterna och dela in dem i olika grupper (partier).

I Sverige har vi f.n. fem av de olika partierna representerade i riksdagen (m, c, fp, s, vpk), men man kan faktiskt dela upp åsikterna i ännu grövre schatteringar och får då endast två grupper (högern och vänstern).

Ett av problemen för svensk demokrati är att folk inte deltar i det politiska livet, och därför är det en elit som sköter politiken (politiker). Faktum är att det är samma människor som regerar Sverige år efter år. Därför att när en politiker kommit till den punkten i den politiska karriären där han kommer in riksdagen stannar han ofta där tills dess att han blir pensionerad.

Kanske skulle man kunna få fler personer aktiva i politiken om man hade fler folkomröstningar -- tänk bara på folkomröstningen om kärnkraften och hur många som var engagerade där...

Den svenska demokratin är ännu ej fulländad, fortfarande återstår en del problem, för oss och våra representanter, att lösa.

Källor

SOU 1972:15 Grundlagsförslag
Svensk statskunskap Objektiv bok om Sveriges politiska system
Prismas uppslagsbok


[Uppsatser] [Mikael Bonniers hemsida]