SuomeksiSvenskaEnglish

Aritm


Aritm

Aritm 1.0.5

Nyheter: Aritm fungerar nu även i webbläsare med Java från OpenJDK (vanligt i Linux). En version med ljudeffekter fungerar i webbläsare med Java från Oracle eller Microsoft: Aritm med sun.audio. Aritm finns också gratis som en fristående Java-applikation (AritmApp) och då fungerar ljudeffekterna i alla Java-system. Nu finns dessutom Aritm för TI-8x grafräknare och Aritm för mobiltelefoner.

Aritm tränar dig i enkel huvudräkning. Detta program lär användarna additions-, subtraktions-, multiplikations- och divisionstabellerna. Det använder en mycket effektiv metod som gör processen kort med dessa användbara tabeller. Om man kan dessa tabeller är det mycket lättare att följa med i matematikundervisningen. Dessutom har man nytta av dem i vardagliga sammanhang, speciellt om man också lär sig överslagsräkning. Dessa tabeller, varken mer eller mindre, är allt man behöver kunna utantill, för sedan finns det manuella metoder för att räkna med mer komplicerade tal. Annars är det alltid bra att köra ett pass Aritm innan man skall gå på ett matteprov. Dessutom kan man använda Aritm för att träna räkning på främmande språk. Man kan blanda uppgifter hur man vill, t ex kan man samtidigt välja addition och multiplikation. Hur man kan använda Aritm visas i denna video.

Addition
 
1
Summan av två ensiffriga termer.
2
Summan av en tvåsiffrig och en ensiffrig term.
Subtraktion
 
1
Differensen av små termer.
2
Differansen av en större term och en mindre.
Från
Uppgiften skrivs M från N, istället för N-M.
Multiplikation
Produkten av två ensiffriga faktorer.
Division
Kvoten av två tal. Täljaren är oftast större än nämnaren.
Arabiska
Talen skrivs med arabiska siffror, som egentligen borde kallas europeiska, eftersom de inte är så lika dagens arabiska siffror, men systemet är samma även om siffersymbolerna är annorlunda. D.v.s. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Du kan ändra presentationssätt medan du arbetar dig igenom uppgifterna, men det räknas kanske som fusk.
Ord
Uppgifterna skrivs i ord. Denna litterära mod är bra för att få kopplingen mellan talade och skrivna tal.
Romerska
Talen skrivs i minimal romersk notation. Mer om romerska tal får du veta i dokumentationen till TI-82 programmet ROMAN.82U.
Starta/Stoppa
När du kryssat i vilka övningar du vill ha trycker du på Starta, och skriver svaret med siffror och trycker på Enter. Om du svarar fel kommer du få den uppgiften igen, senare. Om du vill avsluta i förtid trycker du på Stoppa. Du bör klara ca 10 uppgifter per minut eller mer. Om du tycker det är för svårt, kan du använda en fickräknare. Till slut kommer du att kunna detta i alla fall.
Licensinfo
Aritm är öppen källkod och fri programvara enligt GPL v3+, se Aritm.java. Donationer till mitt PayPal-konto mikael.bonnier@gmail.com är välkomna.
Synpunkter
Licensförfrågningar, felrapporter och förslag till förbättringar av programmet Aritm och denna dokumentation tas tacksamt emot av Mikael Bonnier.
Acknowledgements
Here you will find a list of people I am grateful to.
DISCLAIMER
THIS PROGRAM COMES WITH ABSOLUTELY NO WARRANTY.

The program Aritm and this documentation is Copyright © 1997–2012 by Mikael Bonnier, Lund, Sweden.

Rated Top 5% WebApplet by JARS
1997-Mar-15 #MB3-2


Orbin
Web Technology
[Java appletter] [Mikael Bonniers hemsida]